МТФ 28 (1993)

28-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 07.05.1993 – 14.05.1993.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 7 претстави во официјалната програма
 • 9 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 1 настан во придружната програма.

Селектор на театарските игри: Иван Ивановски.

Жири: Лилјана Мазова (претседателка), Љубиша Георгиевски, Ристо Стефановски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благој Стефановски (претседател),
Жикица Петрески (секретар).

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Јосиф Јосифовски (актер).

 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Крсте С. Џидров за дизајнот од претставата „ГРЕВ ИЛИ ШПРИЦЕР“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Венко Серафимов за музиката во претставата „БАЛКАНОТ НЕ Е МРТОВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ЖЕНСКИ ПРИЛОГ ЗА НОЌТА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Крсте С. Џидров за сценографијата во претставата „ЖЕНСКИ ПРИЛОГ ЗА НОЌТА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА не е доделена.
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Дејан Дуковски за текстот во претставата „БАЛКАНОТ НЕ Е МРТОВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Тони Михајловски за улогата Крали Марко во претставата „ЖЕНСКИ ПРИЛОГ ЗА НОЌТА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Магдалена Ризова за улогата Мими во претставата „ГРЕВ ИЛИ ШПРИЦЕР“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Соња Михајлова за улогата Цвета во претставата „БАЛКАНОТ НЕ Е МРТОВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Драган Спасов за улогата Џанго во претставата „ГРЕВ ИЛИ ШПРИЦЕР“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Илко Стефановски за улогата Осман во претставата „БАЛКАНОТ НЕ Е МРТОВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Горан Илиќ за улогата Ангеле Велевски во претставата „GAME OVER/ ГЕЈМ ОВЕР“ во изведба на Народен театар, Куманово и
  • Мими Таневска за улогата Невена Поп-Петрова во претставата „ЖЕНСКИ ПРИЛОГ ЗА НОЌТА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Сашо Миленковски за претставата „GAME OVER/ ГЕЈМ ОВЕР“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 11. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „GAME OVER/ ГЕЈМ ОВЕР“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 12. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „GAME OVER/ ГЕЈМ ОВЕР“ во изведба на Народен театар, Куманово.

Настани во придружната програма


 

Бебули

поетско-музичка вечер на Марин Бабиќ и Џон Илија Апелгрин


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави