МТФ 22 (1987)

22-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 05.05.1987 – 14.05.1987.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма
 • 6 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 1 настан во придружната програма.

Жири: Ферид Мухиќ (претседател), Атанас Вангелов, Томислав Османли, Љубиша Никодиновски, Јосиф Јосифовски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Илија Милчин (претседател),
Афродита Кирјакова,
Атанас Тасески,
Борис Чоревски,
Бошко Димитров,
Димитрие Османли,
Емил Рубен,
Живко Пешевски,
Коле Гарбески,
Киро Пешоски,
Лазар Атанасов,
Љубиша Никодиновски,
Ненад Милосављевиќ,
Петре Бакевски,
Ристо Јачев,
Сефедин Нуредини,
Тачко Локвенец,
Томе Момировски,
Трајче Иваноски,
Трајче Попоски,
Џемаил Максут.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Илија Милчин (актер, режисер, преведувач, педагог).

 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Илија Бојаџиев за дизајнот од претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Љупчо Константинов за музиката во претставата „ПРОТЕКЦИЈА“ во изведба на Театар на народностите – Турска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Ѓорѓи Здравев за костимите во претставата „НИШТО БЕЗ ТРИФОЛИО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Крсте С. Џидров за сценографијата во претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Митко Маџунков за адаптација на мотивите од неговата книга раскази „Убиј го зборливото куче“ во претставата „ГОЛЕМИОТ СМОК“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Горан Стефановски за текстот во претставата „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на
  • Синоличка Трпкова за улогата Петунија во претставата „НИШТО БЕЗ ТРИФОЛИО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и
  • Ѓорѓи Јолевски за улогата Пинус во претставата „НИШТО БЕЗ ТРИФОЛИО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Стево Спасовски за улогата Стрезо во претставата „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Мето Јовановски за улогата Цибра во претставата „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Анче Џамбазова за улогата Лавандула во претставата „НИШТО БЕЗ ТРИФОЛИО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Зора Георгиева за улогата Андромаха во претставата „ГОЛЕМИОТ СМОК“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
  • Сузана Киранџиска за улогата Агнеза Бенеша во претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Љутви Сејфула за улогата Аќим Кукиќ во претставата „ПРОТЕКЦИЈА“ во изведба на Театар на народностите – Турска драма, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владимир Милчин за претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 11. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 12. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 13. НАГРАДА НА РЕВИЈАТА „ЕКРАН“ ЗА НАЈДОБАР МЛАД АКТЕР на Сузана Киранџиска Агнеза Бенеша во претставата „КАЛУЃЕРИЧКИ ТИШИНИ“ во изведба на Народен театар, Битола.

Настани во придружната програма


 

Вечер посветена на Љутви Сејфула, по повод 35-годишнината од уметничката дејност


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави