ЖЕНИДБА

Продукција: Народен театар - Битола

Автор: Николај Васиљевич ГОГОЉ

Режија: Лилија АБАЏИЕВА

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 03.06.2006

Сценограф: Васил АБАЏИЕВ
Костимограф: Благој МИЦЕВСКИ
Превод од руски: Илија МИЛЧИН
Музичко оформување: Лилија АБАЏИЕВА


Играат:
Викторија СТЕПАНОВСКА – Агафија Тихоновна, трговска ќерка, мома за мажење
Габриела ПЕТРУШЕВСКА – Арина Пантелејмоновна, нејзина тетка
Маја АНДОНОВСКА – Фјокла Ивановна, стројничка
Рубенс МУРАТОВСКИ – Иван Кузмич Поткалјосин, чиновник, надворен советник
Иван ЈЕРЧИЌ – Илја Фомич Кочкарјов, негов пријател
Огнен ДРАНГОВСКИ – Иван Павлович Кајгана, колешки асесор
Методија КОЛОСКИ – Никанор Иванович Анучкин, пешадиски офицер
Мартин МИРЧЕВСКИ – Балтазар Балтазарович Жевакин, поручник во мирување
Илина ЧОРЕВСКА – Дуњаша, слугинка кај Агафија
Николче ПРОЈЧЕВСКИ – Степан, слуга на Поткалјосин


Инспициент: Мирослав ЛАЗАРЕВСКИ
Суфлер: Зорка ЃАКОВСКА


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на Габриела Петрушевска за улогата Арина Пантелејмоновна,
  2. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Лилија Абаџиева,
  3. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА.