МТФ 23 (1988)

23-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 06.05.1988 – 16.05.1988.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма
 • 5 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 5 настани во придружната програма.

Жири: Иван Ивановски (претседател), Ацо Алексиев, Бранко Гапо, Борис Ноневски, Тачко Локвенец.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Брсакоски (претседател),
Тачко Локвенец,
Коле Габрески,
Љубиша Никодимовски,
Иван Ивановски,
Митко Апостоловски,
Борис Чоревски,
Благој Чоревски,
Илија Милчин,
Сефедин Нуредини,
Џемаил Максут.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Петре Прличко (актер) и
 • Тодор Николовски (актер).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на
  • Љубомир Чадиковски за дизајнот од претставата „Слободен лов“ во изведба на Драмски театар, Скопје (по конкурс) и
  • Димитар Кочоски за дизајнот од претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА не е доделена.
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА не е доделена.
 5. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Митко Маџунков за текстот во претставата „СЕНКАТА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на
  • Сашо Огненовски за улогата Магда во претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Најдо Тодески за улогата Тејо во претставата „КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА“ во изведба на Народен театар, Прилеп,
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Александар Думов за улогата Даскалот во претставата „СЕНКАТА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Стево Спасовски за улогата Саво во претставата „КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Владимир Талески за улогата Силјан во претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Владимир Светиев за улогата Баал во претставата „БААЛ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Мите Грозданов за улогата Иљо M. во претставата „СЕНКАТА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица и
  • Теута Ајдини за улогата во претставата „ГРОБИШТА НА АВТОМОБИЛИ“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Бранко Брезовец за претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Битола.

Настани во придружната програма


 

Изложба и портрет на актерот Трајко Чоревски


 

Изложба на театарската фотографија и плакат од битолските автори Димитар Кочовски-Ничо и Атанас Нашоку


 

Поетска вечер на Блаже Конески

Поетска вечер на Блаже Конески во изведба на Цветанка Трпкова, со придружба на пијано на Љубомир Бранѓолица


 

Вечер посветена на Ристо Крле, по повод 50-годишнината од праизведбата на „Парите се отепувачка“

(праизведена на 27 декември 1938 г. под насловот Новац је убиство, режисер: Јосиф Срдановиќ, продукција: Народно позориште „Краљ Александар I“ Скопје)


 

Симпозиум

Театарот во Македонија денес

Модератор: проф. Александар Алексиев


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави