МТФ 24 (1989)

24-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 06.05.1989 – 16.05.1989.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма
 • 8 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 4 настани во придружната програма.

Жири: Благоја Иванов (претседател), Васе Манчев, Кирил Темков, Љупчо Печијарески, Димитар Станкоски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Брсакоски (претседател),
Тачко Локвенец,
Коле Габрески,
Љубиша Никодимовски,
Иван Ивановски,
Митко Апостоловски,
Борис Чоревски,
Благој Чоревски,
Илија Милчин,
Сефедин Нуредини,
Џемаил Максут.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Мери Бошкова (актерка).

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Златко Ориѓански и Мирослав Спасов за музиката во претставата „СПИРО ЦРНЕ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „ЗАБУНИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Крсте С. Џидров за сценографијата во претставата „СПИРО ЦРНЕ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 4. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Благоја Ристески — Платнар за текстот во претставата „СПИРО ЦРНЕ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 5. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Игор Џамбазов за улогата Антифол од Ефез / Антифол од Сиракуза во претставата „ЗАБУНИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Снежана Михајловиќ за улогата Лепосава во претставата „СОБИРЕН ЦЕНТАР“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Кирил Ристоски за улогата Спиро Црне во претставата „СПИРО ЦРНЕ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
  • Салаетин Билал за улогата Аздак во претставата „КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Ванчо Петрушевски за улогата Покојниот Јанко Савски во претставата „СОБИРЕН ЦЕНТАР“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Мушареф Лозана за улогата Капларот во претставата „КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Бедија Бејоглу за улогата Груша во претставата „КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје и
  • Елица Арева за улогата Цвета во претставата „ЦРНА ДУПКА“ во изведба на Народен театар, Штип,
 8. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владимир Милчин за претставата „СПИРО ЦРНЕ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 9. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 10. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје.

Настани во придружната програма


 

Изложба на костимографските скици и костими на Елена Дончева


 

Изложба на театарски плакати на Љубомир Чадиковски


 

Петре Прличко: Боемска вечер


 

Трибина

Актуелните прашања на театар за деца во Македонија


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави