МТФ 19 (1984)

19-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 09.05.1984 – 18.05.1984.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма
 • 3 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 1 настан во придружната програма.

Жири: Иван Ивановски (претседател), Вукосава Донева, Луан Старова, Крум Стојанов, Данчо Чеврески.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Иванов (претседател),
Драгица Наумова,
Бајруш Мјаку,
Блаже Алексоски,
Димитар Вандески,
Илија Струмениковски,
Бошко Димитров,
Георги Трајанов,
Борис Чоревски,
Џемаил Максут,
Трајче Ивановски,
Мирче Доневски,
Афродита Кирјаковска,
Ненад Милосављевиќ,
Кирил Пашоски,
Коле Гарбевски,
Атанас Тасески.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Димитар Масевски за музиката во претставата „СЛУГИ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „ПАХИНТИКА ВО СОН“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Крсте С. Џидров и Симеон Узуновски за сценографијата во претставата „НАТЕМАГО НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола и претставата „ПАХИНТИКА ВО СОН“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА не е доделена.
 5. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Емилија Андреева за улогата Евгенија во претставата „МАЦЕДОНИШЕ ЦУШТЕНДЕ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Ѓокица Лукаревски за улогата Иследникот во претставата „КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Љутви Сејфула за улогата Фарфур во претставата „СЛУГИ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Мите Грозданов за улогата Светозар Митиќ во претставата „КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Благоја Стефановски за улогата Мартиновиќ во претставата „НАТЕМАГО НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Катерина Коцевска за улогата Олга Бизјак во претставата „КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје и
  • Мето Јовановски за улогата Бранко Митиќ во претставата „КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владимир Милчин за претставата „НАТЕМАГО НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола и претставата „ПАХИНТИКА ВО СОН“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 10. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „НАТЕМАГО НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 11. СПЕЦИЈАЛНА ДИПЛОМА на
  • Силвија Стојановска за улогата Наташа во претставата „КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Марк Марку за улогата Оџата во претставата „ПАХИНТИКА ВО СОН“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје и
  • Александар Џуровски за улогата Заболски во претставата „МАЦЕДОНИШЕ ЦУШТЕНДЕ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА НАЈДОЛГ АПЛАУЗ на Петар Стојковски Бабец во претставата „НАТЕМАГО НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола (Неслужбена награда),
 13. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „НАТЕМАГО НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола (Неслужбена награда).

Настани во придружната програма


 

Изложба на сценографски решенија (скици, макети, фотографии) од Бранко Костовски


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави