МТФ 4 (1968)

4-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 09.06.1968 – 15.06.1968.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 5 претстави во официјалната програма и
 • 3 претстави во придружната програма.

Жири: Ацо Алексиев (претседател), Димитар Солев, Мирко Стефановски.

Организациски одбор

Одбор за организација:
Кире Стефаноски (претседател),
Михајло Михајлоски (секретар),
Димче Стефановски,
Драги Топчиевски,
Драги Димовски,
Ѓоре Напески,
Бранко Илиески,
Рампо Конески,
Данчо Коложегоски,
Димче Атанасоски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Сотир Наумовски за костимите во претставата „КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИРЏИНИЈА ВУЛФ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Васил Костов за сценографијата во претставата „БАЛАДА ЗА ОРКАНАТА“ во изведба на Народен театар, Прилеп,
 3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Васил Шумански за улогата Артур во претставата „ТАНГО“ во изведба на Народен театар, Штип,
 4. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Благоја Ивчески за улогата Благо во претставата „БАЛАДА ЗА ОРКАНАТА“ во изведба на Народен театар, Прилеп,
  • Олга Наумовска за улогата Марта во претставата „КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИРЏИНИЈА ВУЛФ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Душко Костовски за улогата Артур во претставата „ЖИВОТ ВО МОИТЕ РАЦЕ“ во изведба на Народен театар, Струмица и
  • Љубиша Трајковски за улогата Џорџ во претставата „КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИРЏИНИЈА ВУЛФ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Благоја Андреев за претставата „ВУЈКО ВАЊА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 6. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ВУЈКО ВАЊА“ во изведба на Народен театар, Куманово.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави