ВИШНОВАТА ГРАДИНА

Продукција: НУ Турски театар – Скопје

Автор: Антон ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ

Режија: Владимир МИЛЧИН

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 07.06.2022

Сценографија: Крсте С. ЏИДРОВ
Костимографија: Марија ПУПУЧЕВСКА
Асистент на режија: Шенај МАНДАК


Играат:
Љубов Андреевна Рањевска: Бедија БЕГОВСКА
Ања: Емине ХАЛИЛ
Варја: Несрин ТАИР
Леонид Андреевич Гајев: Елјеса КАСО
Ермолај Алексеевич Лопахин: Џенап САМЕТ
Петар Сергеевич Трофимов: Селпин КЕРИМ
Борис Борисович Симеонов Пишчик: Неат АЛИ
Шарлота Ивановна: Сузан АКБЕЛГЕ
Семјон Пантелеевич Епиходов: Осман АЛИ
Дуњаша: Слаѓана ВУЈОШЕВИЌ
Фирса: Зиба РАДОНЧИЌ
Јаша: Хакан ДАЦИ
Еден минувач: Ерман ШАБАН


Инспициент: Ердинч РУШИД
Суфлер: Нериман ШЕНГУЛЕР
Организатор: Мухамед БАКИОВСКИ

Директор: Несрин ТАИР

Сценска техника: Зекирија АБДИ, Мехмет ИСМАИЛ, Суат РАХМАН, Џенгиз ХАЛИЛ, Изудин БЕГОВИЌ, Булент ХАСАН
Cветло: Орхан МЕХМЕТ
Инженер на светло: Беќир КУБУР
Тон: Емрах ЏЕМАИЛИ
Реквизита: Танкут ИБРАХИМ
Гардероба: Муаља САЛИХИ
Шминка: Севим ЌЕРИМ
Шивач: Рахметула АХМЕД
Столар: Илија НИКОЛОВСКИ
Сликар: Ѓорѓи ЃОРЃИЕВСКИ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Хакан Даци за улогата Јаша,
  2. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Бедија Беговска за улогата Љубов Андреевна Рањевска.