ПИРЕЈ

Продукција: Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп

Автор: Петре М. АНДРЕЕВСКИ

Режија: Љупчо ЃОРГИЕВСКИ

Претставата се одигра на сцената на Театар Војдан Чернодрински на 12.06.2019

Соработник на драматизацијата и драматург: Ивана Нелковска
*Благодарност до Аљоша Руси и Владимир Милчин чија драматизација беше инспирација за одредени моменти во нашата претстава.
Драматизација: Љупчо Ѓоргиевски
Сценографија: Валентин Светозарев
Костими: Андреј Ѓоргиевски
Музика: Димитар Андоновски
Дизајн на плакат: Валентин Светозарев


Играат:
Марија Спиркоска Илиjеска–Велика Мегленоска
Александар Степанулески– Јон Мегленоски
Катерина Чакмакоска Клинческа – Уља
Зоран Иваноски -Мирче
Игор Трпчески–Капетан Мирковиќ
Марјан Чакмакоски– Дуко Вендија
Трајче Иваноски – Војводата
Најдо Тодески – Попот
Даниела Иваноска – Маса Ќулумоска
Андон Јованоски– Јоше Свирачот
Виолета Чакарова – Дуковица
Димитар Вандески – Мисајле Прпуш
Цветанка Чавлеска- Неделкојца
Димитар Ѓорѓиевски – Витомир, Пијаниот гробар, војник
Илија Волчески – Давиде Недолетниот, Наќе, војник
Димитар Црцороски – Толе Грнчарот, Силјан, војник
Михајло Миленкоски – Доксим Тренчоски, Бошко, војник
Александар Тодески – Гоше Љубин, Стојан, војник
Виктор Мирчески – комита, полицаец, војник
Давид Папазоски – комита, полицаец, војник

ДЕЦАТА:
Даниел Трајкоски- Ангеле
Фросина Богеска – Роса
Андреј Димитриовски- Здравко
Надица Ѓорѓијоска – Капинка
Илин Ристески- Ѕвездан
Илина Стефаноска– дете на Дуко
Александар Ристески– дете на Дуко
Георгина Апостолоска- Горица, дете на Уља


Испициент: Елена Иваноска
Суфлер: Лилјана Батлеска
Тон-мајстор: Томе Темелкоски
Светло: Ристе Гркоски
Шеф на сцена: Сашо Смоквоски
Сликар исполнител: Пеце Ристески
Реквизитер: Гоце Наумоски
Гардеробер: Снежана Ѓорѓиоска
Фризер-перикер: Даринка Богоеска
Заварувач: Ордан Тодороски
Декоратери: Роберт Стојкоски, Владимир Владимироски, Јане Јанкулоски, Златко Апостолоски


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Димитар Андоновски,
  2. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Марија Спиркоска-Илијески за улогата Велика Мегленоска,
  3. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Александар Степанулески за улогата Јон Мегленоски.