НЕСФАТЕНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

Продукција: НУЦК „Григор Прличев“, Народен театар - Охрид

Автор: Добри Војников

Режија: Софија Ристeвска-Петрушева

Претставата се одигра на сцената на Театар Војдан Чернодрински на 15.06.2023 во 21:30

Превод и адаптација: Софија Ристeвска-Петрушева

Сценограф и дизајнер на рекламен материјал: Михаел Димитровски
Костимограф: Валентин Дамчевски
Кореограф: Борис Богдановски
Дизајнер на светло: Борис Велјаноски
Дизајнер на тон: Митко Серафимовски

Играат

Горан Стојаноски – Коста, чорбаџија и аџија Стрезо Стаматовски – Злата, негова жена Павел Маслов – Анка, негова ќерка

Филип Кипровски – Димитраки, негов син и Баба Стојна, сводничка

Никола Тодороски – Доктор Маргариди Ивица Цонев – Мариче, пријателка на Анка и Митко, млад револуционер

Техничка екипа

директор: Горан Симоноски; инспициент: Филип Ангеличин-Жура; реквизитери: Соња Крстаноска и Маријана Николоска; гардеробери: Деса Лазороска и Линдита Мерко; сценски декоратери: Даниел Андрески, Ѓоко Китоски и Горан Георгиески.

Несфатената цивилизација е претстава за припадноста, честа, етиката и моралот. Претстава за културолошкиот и социолошкиот идентитет на човекот. Претстава за глобализацијата и традицијата, како и за ефектите од нив врз целокупното општествено живеење. Несфатената цивилизација е комедија, што преминува во ГРОТЕСКА И ИРОНИЈА, и што прави детална и болна дисекција на нашата целокупна колективна свест.

Софија Ристевска-Петрушева

Времетраење: 96 минути

Датум на премиера: 13 април 2023 година