НАРОДЕН НЕПРИЈАТЕЛ

Продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје

Автор: Хенрик ИБЗЕН

Режија: Нина НИКОЛИЌ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 03.06.2022

Режија: Нина НИКОЛИЌ

Драматург: Тамара БАРАЧКОВ
Преведувач на драмскиот текст: Маја ТРАЈАНОВСКА-ИВАНОВСКА
Сценограф: Вишња ВУЈОВИЌ
Костимограф: Ивана КАРАНФИЛОВСКА-УГУРОВСКА
Дизајнер на светло: Крис ЈЕГЕР
Композитор: Јоргос ДУСОС
Кореограф: Карис ПЕКЛИВАНИДИС


Играат:
д-р Томас Стокман, лекар во општинската бања: Никола РИСТАНОВСКИ
Катарина, неговата сопруга: Звездана АНГЕЛОВСКА
Петра (нивната ќерка), наставничка: Дарја РИЗОВА
Ејла, нивната средна ќерка: Јана ВЕЉАНОВСКА
Мортине, нивната најмала ќерка: Ана АРСОВСКА
Петар Стокман (брат на лекарот), градоначалник и претседател на управниот одбор на бањата: Благој ВЕСЕЛИНОВ
Мортен Кил (потатко на Катарина), кожар: Петре АРСОВСКИ
Ховстад, уредничка на „Народен гласник“: Сашка ДИМИТРОВСКА
Билинг, соработник на „Народен гласник“: Александар МИХАЈЛОВСКИ
Аслаксен, сопственик на печатница: Нино ЛЕВИ
Капетан Хорстер: Мартин ЃОРГОСКИ


Уредници на програмскиот каталог: Мила АНЃЕЛКОВИЌ и Ивана ЈАРЧЕВСКА
Лектор на каталогот: Тодорка БАЛОВА
Дизајнер на плакатот и програмскиот каталог: Димитар ДИМИТРОВ
Преведувач на македонски и на англиски јазик за програмскиот каталог: Друштво за услуги БЕСТЕЛ ДООЕЛ – Скопје
Фотограф: Кире ГАЛЕВСКИ
Менаџер за промоција и маркетинг на претставата: Сандра СТОЈМИРОВА
Финансиски менаџер на проектот: Кристина АЦКОВСКА
Лице одговорно за водење на правни работи на проектот: Неда РИЗОВА

Технички раководител: Гунтер КУБЕ
Инспициент: Вукица АЛЕКСАНДРОВА
Суфлер: Тања ИВАНОВСКА
Светлооператори: Игор МИТРЕВСКИ, Игор ЃОРГИЕВ и Горјан ТЕМЕЛКОСКИ
Мајстор на тон: Александар АРСИЌ
Видеооператор: Драган АЛЕКСОВСКИ
Реквизитери: Боби ГЕЛИЌ и Соња КРСТЕВСКА
Гардеробери: Валентина ЧОНКОВА и Скендер БЕРИША
Шивачи: Јулијана ДУКОВСКА, Тасим ДАУТИ и Џингис ДАУТИ
Шминкери и фризери: Бранка ПЉАЧКОВСКА и Моника ГРКОВСКА
Манипуланти на горен и на долен погон: Трајче ТАСЕВСКИ и Горан ДИМОВ
Декоратери: Саво ИВАНОВСКИ, Васил МЕШКОВСКИ, Павле КРАЛЕВСКИ, Дејан СТАМЧЕВСКИ и Мартин КИТАНОВСКИ
Изведувачи на сценографијата: Ангел ПЕТРОВСКИ, Татјана ХРИСТОСКА, Зоран МИНОВСКИ и Велимир ЛУКАНОСКИ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Димитар Димитров,
  2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Вишња Вујовиќ,
  3. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Никола Ристановски за улогата д-р Томас Стокман,
  4. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА.