МАКБЕТ

Продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје

Автор: Вилијам ШЕКСПИР

Режија: Нела ВИТОШЕВИЌ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 07.06.2019

Препев: Богомил Ѓузел
Режија и адаптација на текст: Нела Витошевиќ


Играат:
Макбет – Сашко Коцев
Леди Макбет – Драгана Лошкова
Кралот Данкан – Сенко Велинов
Малколм – Дениз Абдула
Банко – Стефан Вујисиќ
Макдаф – Благој Веселинов
Вештерка 1 – Наталија Теодосиева
Вештерка 2 – Ана Стојановска
Вештерка 3 – Ивана Павлаковиќ
Рос – Борче Начев
Ленокс – Славиша Кајевски
Ментет, Гардистот – Исмет Шабановиќ
Кетнес – Дарко Ристовски
Убиец 1 – Томислав Давидовски
Убиец 2 – Ненад Анѓелковиќ
Сиворд – Виктор Бужаров
Флинс, син на Банко – Филип Ивковски
Момче, син на Макдаф – Адриен Боирал


Извршен продуцент: Симона Угриновска
Сценограф: Костантин Трпеноски
Асистент на сценографот: Моника Ангелевска
Костимограф: Роза Трајческа – Ристовска
Асистент на костимографот: Дафинка Балабанова – Алексова
Композитор: Огнен Анастасовски
Инспициент: Александар Рајковски
Суфлер: Зорица Благоевска
Дизајн на светло: Дарко Младеновски
Светло – оператори: Радивоје Ресник и Игор Митревски
Тон – мајстор: Ненад Трпеноски
Тон – оператор: Стефан Михајловски
Видео едитор: Ристо Душковски
Видео – оператор: Филип Петровски
Автор на фотографии и видео: Кире Галевски
Дизајнер на плакат: Борче Димитриjоски
Манипуланти на горен и долен погон: Трајче Тасевски и Горан Димов
Реквизитери: Боби Гелиќ и Соња Крстевска
Гардеробери: Валентина Чонкова, Скендер Бериша и Весна Ковачевска
Шминкери и фризери: Бранка Пљачковска и Моника Грковска
Декоратери: Саво Ивановски, Мартин Китановски, Дејан Стамчевски, Васил Мешковски, Павле Кралевски, Чедомир Димовски и Хусеин Халил


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Розе Трајчевска-Ристевска,
  2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Константин Трпеновски.