ЧОВЕК ПЕРНИЦА

Продукција: НУ Турски театар - Скопје, во копродукција со Машина продакшн и Пик продукција

Автор: Мартин Мекдона

Режија: Сибел Абдиу

Претставата се одигра на сцената на Театар Војдан Чернодрински на 13.06.2023 во 22:00

Драматург: Сибел Абдиу

Продуцент: Слободан Трајкоски

Сценограф: Ујза Жури

Костимограф: Диелза Минци

Директор на фотографија: Фисник Халили

Играат

Хакан Даци – Катуриан Дин Ибрахим – Микаил Бурак Рахман – Ариел Јеткин Сезаир – Туполски

Техничка екипа

директор: Ајлин Емин-Скоро; инспициент: Ердинч Рушид; инженер на светло: Беќир Кубур; мајстор на тон: Емрах Џемаили; реквизитер: Танкут Ибрахим; гардеробери: Муала Салихи и Мухамед Бакиовски; шминка: Севим Керим; шивач: Рахметула Ахмед; шеф на декоратери: Зекирија Абди; декоратери: Мехмет Исмаил, Суат Рахман, Изудин Беговиќ, Џенгис Халил, Булент Хасан.

Комедија, насилство, злоупотреба, комедија, хорор, терор, комедија… Политички ангажиран театар или обична мрачна комедија која се занимава со насилство и злоупотреба?

Човек перница е претстава која буквално манипулира со емоциите на публиката, преку трагични и комични дијалози, а се занимава со многу длабоки и кревки теми вклучувајќи злоупотреба, насилство, морална одговорност и политичка критика.

Покрај тоа, ова дело е и критичка анализа за слободата на говорот, како и злоупотребата и детските трауми како фактор во девијацијата на народите, почнувајќи од микрочовечкото општество, односно семејството.

Сместени во полициска станица со проѕирни ѕидови, ќе се соочуваме со длабоката суровост на човековата мрачна и проста природа, а воедно и со смислата на животот на бизарен начин кој се коси со сите наши претпоставки при „здрав разум“.

Сибел Абдиу

Времетраење: 75 минути

Датум на премиера: 8 октомври 2020 година