БАЛКОН

Продукција: НУ Албански театар - Скопје

Автор: Жан Жене

Режија: Арбен Кумбаро

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 14.06.2023 во 19:30

Асистент на режисерот: Афердита Нухију

Сценограф: Ардиан Кадриу

Костимограф: Медина Хоџа

Композитор: Фатос Лумани

Фотограф: Арбнора Мехмети

Промотивен материјал: Нгадњим Мехмети

Играат

Амернис Нокшиќи – Кралицата Ирма Адем Карага – Началникот

Веби Ќерими – Епископот Дритеро Аме – Генералот Арбен Расими – Судијата Аида Алидеми-Лајчи – Кармен

Вјолца Бектеши -Хамити – Шантал Аида Елези – Девојката

Сабина Мемиши – Жената крадец Сара Бајрами – Жената

Хамди Рашиди – Пратеникот Музбајдин Ќамили – Џелатот Артур Фисник Зеќири – Роџер

Генци Мирзо – Мажот просјак и Робот

Техничка екипа

раководител на сцена: Ибрахим Џемаили; инспициент:

Орхан Кадриу-Лани; инженер на сцена: Тони Стоилковски; мајстори на светло: Идавер Џемаили и Хилми Муча; мајстор на тон: Џемаил Џемаили; видео: Бетим Зеќири; реквизитер: Сулејман Ибрахими; гардеробери: Атиџе Демири и Кадрије Авдиу; кројачи: Хулја Рустеми, Баки Курти и Зухра Аземи; шминкери: Авди Билал, Нора Питарка и Налан Шабан; декоратери: Африм Рустеми, Џанер Мусиќ, Ремзи Халили и Суат Алиу.

Балкон е едно од најдобрите и најпознатите дела на модерната француска и светска драматургија, поставено во многу различни земји и култури, привлекувајќи го вниманието на најпознатите режисери. За прв пат на албански јазик се поставува во Албанскиот театар. Балкон на Балкан: каде што автаркизмот и псевдодржавата неретко се начин на живеење, каде што страстите да се урне сè и да се почне сè од почеток се рефрен на животот, каде што немањето надеж станало ритуал на животот; се некои од причините зошто го избравме ова дело. Гротескниот и илузорен поглед на човечкото општество е суштински елемент на светот на Жан Жене. Авторот го користи „борделот“ – „Балконот“ како метафора на моќта во човечкото општество, каде што епископот го помилува покајникот, судијата го осудува крадецот, а генералот парадира со неговиот коњ. Балкон е метафора за трансформација на човечкото општество во автократско општество со спротивставување на политичката револуција и контрареволуцијата, како на филозофско поле, во реалниот живот, така и во илузијата. Театарот во театар е лајтмотив што се користи во речиси целата драматургија на Жан Жене, тој е дел од неговиот свет на „илузија во илузија“, за да создаде своевидно дистанцирање од соочувањето со реалноста, како да ги создаде повторно брехтовските напори во театарот под психоаналитичко влијание на Антоан Арто. Сето ова за да ја натера публиката да размислува и да рефлектира за важните работи на современото општество денес, главно за односите меѓу изгледот и суштината, формата и содржината. Балконот е симболичен претставник на оваа естетска призма во театарот на апсурдот и модерниот театар. Поставувањето на ова дело е важен придонес за натамошната еманципација на вредностите на современата западна култура во Албанскиот театар.

Арбен Кумбаро

Времетраење: 105 минути

Датум на премиера: 21 април 2022 година