Новости

„Театарот е за соочување со предизвиците кои се закана за цивилизацијата“ – Интервју со Владимир Милчин

 Театарот е неопходен за да се соочиме со предизвиците кои се закануваат да ѝ стават крај на цивилизацијата, вели театарскиот режисер Владимир Милчин, еден од двајцата добитници на Наградата за животно дело, доделена на отворањето на годинашново 54 издание на МТФ „Војдан Чернодрински “. Во … Continue reading„Театарот е за соочување со предизвиците кои се закана за цивилизацијата“ – Интервју со Владимир Милчин

На тркалезна маса со дел од екипата на „Макбет“

Првите разговори на критиката на тркалезна маса по повеќе од 20 години неподелено е мислењето на сите: Браво за разговорите на тркалезна маса. Денеска околу 11 часот  во прилепскиот Центар за култура „Марко Цепенков“ се одржаа првите разговори на тркалезна маса по повеќе од 20 … Continue readingНа тркалезна маса со дел од екипата на „Макбет“

Со концерт на Влатко Стефановски и изведба на „Макбет“ се крена завесата на 54. МТФ„Војдан Чернодрински“

Овации за годинешните лауреати на наградите за животно дело, режисерот Владимир Милчин и актерот Бајруш Мјаку, овации за одржаниот концерт на виртуозот на гитара Влатко Стефановски и за изведбата на „Макбет“ од Шекспир, во режија на Нела Витошевиќ, а во изведба на Македонскиот народен театар … Continue readingСо концерт на Влатко Стефановски и изведба на „Макбет“ се крена завесата на 54. МТФ„Војдан Чернодрински“

За Бајруш Мјаку – Добитник на наградата за животно дело

Вистинскиот род на уметниците, оние кои ги носат на своите плеќи вистинските уметнички вредности и кои тие вредности ги подигаат сè повисоко, обогатувајќи ја на тој начин ризницата на една нација, лесно ги препознаваме затоа што ги имаат познатите карактеристики и затоа што имаат познат … Continue readingЗа Бајруш Мјаку – Добитник на наградата за животно дело

За Владимир Милчин – Добитник на наградата за животно дело

Наградата за животно дело секогаш провоцира да се истражи, прочепка, анализира биографијата на лауреатот, за да може на публиката одблизу да ѝ го покаже наградениот и да докаже зошто токму тој, а не некој друг ја добил наградата. Во случајот со годинешниот добитник тоа е … Continue readingЗа Владимир Милчин – Добитник на наградата за животно дело

Овогодинешната програма на МТФ „Војдан Чернодрински“

Од самиот почеток македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ успеа на едно место да ја собере најдобрата македонска театарска продукција докажувајќи дека низ секое време македонскиот театар ги живее своите најдобри години. Но, оваа година „Чернодрински“ ќе се спротистави на носталгичните ставови за подобрите времиња со … Continue readingОвогодинешната програма на МТФ „Војдан Чернодрински“