На тркалезна маса со екипата на „Странци“

Драмски театар – Скопје „Странци“ Режија: Нела Витошевиќ Играат: Игор Ангелов, Ирена Ристиќ, Биљана Драгиќевиќ – Пројковска, Зоран Љутков, Сања Арсовска, Филип Трајковски, Предраг Павловски Гласовни фрагменти: Анастас Тановски, Маја Вељковиќ – Пановска, Огнен Анастасовски, Викторија Рангелова – Петровска, Ивана Павлаковиќ, Саше Ѓорѓиев, Емилија Мицевска, … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Странци“

На тркалезна маса со екипата на „На отворено“

НУ Театар Комедија – Скопје „На отворено“ од Славомир Мрожек Драматизација –Дарко Јан Спасов Режија: Андреј Цветановски Играат: Атанас Атанасовски, Валентин Костадиновски – Тино, Сергеј Димовски, Тони Денковски. Од тркалезната маса на критиката за претставата „На отворено“, работена како адаптација на текстот „На отворено море“, … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „На отворено“

Доделени признанијата од „ Евродрам“, на преведувачите Оливера Павловиќ и Дарко Јан Спасов

Преводната драмска литература во земјава е засилена со три наградени текста од руските драмски автори Иван Вирипаев и Људмила Разумовскаја, како  и од ирскиот драматичар Конор Мекферсон. Ова е заслуга на преведувачката од руски јазик, Оливера Павловиќ, вработена во НТ-Битола и на Дарко Јан Спасов-драматург … Continue readingДоделени признанијата од „ Евродрам“, на преведувачите Оливера Павловиќ и Дарко Јан Спасов

„Посебна е наградата од фестивалот со долг век“ – Интервју со Бајруш Мјаку

Б: Најнапред, честитки за високото признание. Во мноштвото награди што ги имате добиено се вклучува и најновата од фестивалот „Чернодрински“. Кои беа вашите првични импресии? Б.М: Да ви кажам, бев во Берлин, на „Берлинале“ и ми се јави уметничкиот директор Катерина Коцевска. Си мислам, ме … Continue reading„Посебна е наградата од фестивалот со долг век“ – Интервју со Бајруш Мјаку

На тркалезна маса со екипата на „Животинска фарма“

НУЦК „Антон Панов“ Струмица – Народен театар „Животинска фарма“ од Џорџ Орвел Режија: Љупчо Ѓоргиевски Играат: Насто Ангов, Стојан Велков – Трн, Јулија Милкова, Игор Тодоров, Кире Ѓоргиев, Ванчо Васил, Јасмина Вучкова, Анкица Бенинова, Ангелина Тренчева Ангелова, Тонкица Стојанова, Стојан Стојанов – Тачи и Ване … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Животинска фарма“

На тркалезна маса со екипата на „Физика на тагата“

НУЦК Трајко Прокопиев – театар Куманово „Физика на тагата“ од Георги Господинов Режија: Милош Б. Андоновски Играат: Горан Илиќ, Марко Трајковиќ, Јасмина Василева, Александра Пешевска, Кети Дончевска Илиќ, Нина Максимова, Симона Димковска. Честитајќи ѝ на екипата на Кумановскиот театар за претставата „Физика на тагата“, водителот на … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Физика на тагата“

На тркалезна маса со екипата на „Бакхи-Краток преглед на распадот“

 „       Народен театар – Битола Бакхи-краток преглед на распадот“ по Еврипид Режија: Игор Вук Торбица Играат:Маја Андоновска Илиевски, Огнен Дранговски, Соња Михајлова, Иван Јерчиќ, Илина Чоревска, Мартин Мирчевски ,Васко Мавровски Хороводецот – Викторија Степановска Јанкуловска Хорот на Бакхите – Валентина Грамосли, Петар Спировски, … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Бакхи-Краток преглед на распадот“

„Театарот е за соочување со предизвиците кои се закана за цивилизацијата“ – Интервју со Владимир Милчин

 Театарот е неопходен за да се соочиме со предизвиците кои се закануваат да ѝ стават крај на цивилизацијата, вели театарскиот режисер Владимир Милчин, еден од двајцата добитници на Наградата за животно дело, доделена на отворањето на годинашново 54 издание на МТФ „Војдан Чернодрински “. Во … Continue reading„Театарот е за соочување со предизвиците кои се закана за цивилизацијата“ – Интервју со Владимир Милчин

На тркалезна маса со дел од екипата на „Макбет“

Првите разговори на критиката на тркалезна маса по повеќе од 20 години неподелено е мислењето на сите: Браво за разговорите на тркалезна маса. Денеска околу 11 часот  во прилепскиот Центар за култура „Марко Цепенков“ се одржаа првите разговори на тркалезна маса по повеќе од 20 … Continue readingНа тркалезна маса со дел од екипата на „Макбет“

За Бајруш Мјаку – Добитник на наградата за животно дело

Вистинскиот род на уметниците, оние кои ги носат на своите плеќи вистинските уметнички вредности и кои тие вредности ги подигаат сè повисоко, обогатувајќи ја на тој начин ризницата на една нација, лесно ги препознаваме затоа што ги имаат познатите карактеристики и затоа што имаат познат … Continue readingЗа Бајруш Мјаку – Добитник на наградата за животно дело