На тркалезна маса со екипата на „Странци“

Драмски театар – Скопје „Странци“ Режија: Нела Витошевиќ Играат: Игор Ангелов, Ирена Ристиќ, Биљана Драгиќевиќ – Пројковска, Зоран Љутков, Сања Арсовска, Филип Трајковски, Предраг Павловски Гласовни фрагменти: Анастас Тановски, Маја Вељковиќ – Пановска, Огнен Анастасовски, Викторија Рангелова – Петровска, Ивана Павлаковиќ, Саше Ѓорѓиев, Емилија Мицевска, … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Странци“

На тркалезна маса со екипата на „На отворено“

НУ Театар Комедија – Скопје „На отворено“ од Славомир Мрожек Драматизација –Дарко Јан Спасов Режија: Андреј Цветановски Играат: Атанас Атанасовски, Валентин Костадиновски – Тино, Сергеј Димовски, Тони Денковски. Од тркалезната маса на критиката за претставата „На отворено“, работена како адаптација на текстот „На отворено море“, … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „На отворено“

Одлука на оценувачката комисија за доделување на наградите на 54-от МТФ „Војдан Чернодрински“

Оценувачката комисија на 54-от македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп, во состав на Бедиа Беговска – претседател и членовите Љиљана Богоевиќ и Маја Вељковиќ-Пановкса ги доделува следните награди: Награда за рекламен материјал се доделува на Нгадњим Мехмети за рекламниот материјал од претставата „Смртта на Дантон“ … Continue readingОдлука на оценувачката комисија за доделување на наградите на 54-от МТФ „Војдан Чернодрински“

Доделени признанијата од „ Евродрам“, на преведувачите Оливера Павловиќ и Дарко Јан Спасов

Преводната драмска литература во земјава е засилена со три наградени текста од руските драмски автори Иван Вирипаев и Људмила Разумовскаја, како  и од ирскиот драматичар Конор Мекферсон. Ова е заслуга на преведувачката од руски јазик, Оливера Павловиќ, вработена во НТ-Битола и на Дарко Јан Спасов-драматург … Continue readingДоделени признанијата од „ Евродрам“, на преведувачите Оливера Павловиќ и Дарко Јан Спасов

На тркалезна маса со екипата на „Пиреј“

НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп „Пиреј“ од Петре М. Андреевски Режија: Љупчо Ѓорѓиевски Играат: Марија Спиркоска Илијеска, Александар Степанулески, Катерина Чакмакоска Клинческа, Зоран Иваноски, Игор Трпчески, Марјан Чакмакоски, Трајче Иваноски, Најдо Тодески, Даниела Иваноска, Андон Јованоски, Виолета Чакарова, Димитар Вандески, Цветанка Чавлеска, Димитар Ѓорѓиевски, Илија … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Пиреј“

На тркалезна маса со екипата на „Смртта на Дантон“

НУ Албански театар – Скопје „Смртта на Дантон“ од Георг Бихнер Режија: Дино Мустафиќ Играат: Рефет Абази, Луран Ахмети, Гзим Жерка, Фисник Зеќири, Музбојдин Ќомали, Осман Ахмети, Хамди Рашиди, Генци Мирзо, Амернис Јованоска Нокшиќи, Аида Елези, Ментор Курти, Илир, Речи, Сокол Хајрулаи, Асдрен Селими, Тенвил … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Смртта на Дантон“

„Посебна е наградата од фестивалот со долг век“ – Интервју со Бајруш Мјаку

Б: Најнапред, честитки за високото признание. Во мноштвото награди што ги имате добиено се вклучува и најновата од фестивалот „Чернодрински“. Кои беа вашите првични импресии? Б.М: Да ви кажам, бев во Берлин, на „Берлинале“ и ми се јави уметничкиот директор Катерина Коцевска. Си мислам, ме … Continue reading„Посебна е наградата од фестивалот со долг век“ – Интервју со Бајруш Мјаку

На тркалезна маса со екипата на „Животинска фарма“

НУЦК „Антон Панов“ Струмица – Народен театар „Животинска фарма“ од Џорџ Орвел Режија: Љупчо Ѓоргиевски Играат: Насто Ангов, Стојан Велков – Трн, Јулија Милкова, Игор Тодоров, Кире Ѓоргиев, Ванчо Васил, Јасмина Вучкова, Анкица Бенинова, Ангелина Тренчева Ангелова, Тонкица Стојанова, Стојан Стојанов – Тачи и Ване … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Животинска фарма“

На тркалезна маса со екипата на „Физика на тагата“

НУЦК Трајко Прокопиев – театар Куманово „Физика на тагата“ од Георги Господинов Режија: Милош Б. Андоновски Играат: Горан Илиќ, Марко Трајковиќ, Јасмина Василева, Александра Пешевска, Кети Дончевска Илиќ, Нина Максимова, Симона Димковска. Честитајќи ѝ на екипата на Кумановскиот театар за претставата „Физика на тагата“, водителот на … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Физика на тагата“

На тркалезна маса со екипата на „Бакхи-Краток преглед на распадот“

 „       Народен театар – Битола Бакхи-краток преглед на распадот“ по Еврипид Режија: Игор Вук Торбица Играат:Маја Андоновска Илиевски, Огнен Дранговски, Соња Михајлова, Иван Јерчиќ, Илина Чоревска, Мартин Мирчевски ,Васко Мавровски Хороводецот – Викторија Степановска Јанкуловска Хорот на Бакхите – Валентина Грамосли, Петар Спировски, … Continue readingНа тркалезна маса со екипата на „Бакхи-Краток преглед на распадот“