Програма

ПЕТОК | 7 јуни 2019

19:30
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА ФЕСТИВАЛОТ
ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИТЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО
КОНЦЕРТ ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

По концертот
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

Вилијам Шекспир
МАКБЕТ

Режија: Нела Витошевиќ

НУ МНТ – Скопје

Официјална програма

 

САБОТА | 8 јуни 2019

11:00
Разговори на тркалезна маса
Место: Центар за култура „Марко Цепенков“19:30
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

БАКХИ – КРАТОК ПРЕГЛЕД НА РАСПАДОТ
по Еврипид

Режија: Игор Вук Торбица

НУ Народен театар Битола

Официјална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претставата

23:00
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“

Дејвид Ајвс
ВЕНЕРА ВО КРЗНО

Режија: Ивана Ангелковска

Театар на навигаторот Цветко – Кино Култура Скопје

Придружна програма

 

 

НЕДЕЛА | 9 јуни 2019

19:30
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“

Георги Господинов
ФИЗИКА НА ТАГАТА

Режија: Милош Б. Андоновски

НУЦК Трајко Прокопиев – Театар Куманово

Официјална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претставата

23:00
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕФТА Скопје
ШЕКСПИРИЈАДА | Испит по актерска игра 5
Класа по актерска игра на проф. Дејан Пројковски, асс. Андреј Цветановски
Демонстратор Марија Петреска
                                                             Придружна програма

ПОНЕДЕЛНИК | 10 јуни 2019

11:00
Место: Фоаје на Центар за култура „Марко Цепенков“
Трибина: ОВА Е НАШЕ ВРЕМЕ! ВРЕМЕ ЗА ТЕАТАР

19:30
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

Џорџ Орвел
ЖИВОТИНСКА ФАРМА

Режија: Љупчо Ѓоргиевски

НУЦК Антон Панов – Театар Струмица

Официјална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претставата

Image may contain: 3 people, people smiling23:00
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“

УКИМ – Факултет за драмски уметности – Скопје
ЕЛЕНИТЕ ПРОКОЛНУВАЊАТА
Дипломски испит по предметот актерска игра на студентите од студиската програма за Драмски актери  во класата на проф.м-р Ељеса Касо и демонстратор м-р Јеткин Сезаир

Вторник | 11 јуни 2019

11:00
Место: Фоаје на Центар за култура „Марко Цепенков“
ПРОМОЦИЈА НА ТЕАТАРСКА ЛИТЕРАТУРА

12:00
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“

Марк Твен
ТОМ СОЕР

Режија: Деан Дамјановски

НУ Театар за деца и младинци – Скопје

Придружна програма

 

19:30
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

Георг Бихнер
СМРТТА НА ДАНТОН

Режија: Дино Мустафиќ

НУ Албански театар – Скопје

Официјална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претставата

23:00
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“

АНА И ХАНА

Режија: Драгана Гунин

НУ Турски театар – Скопје

Придружна програма

 

СРЕДА | 12 јуни 2019

11:00
Место: Фоаје на Центар за култура „Марко Цепенков“
ПРОМОЦИЈА НА ТЕАТАРСКА ЛИТЕРАТУРА

19:30
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“
Петре М. Андреевски
ПИРЕЈ

Режија: Љупчо Ѓоргиевски
Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп
Oфицијална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претсавата

ЧЕТВРТОК | 13 јуни 2019

11:00
Место: Фоаје на Центар за култура „Марко Цепенков“
EURODRAM – Европска мрежа за драмски превод: презентација и награди за 2019

19:30
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“

по текст на Славомир Мрожек
НА ОТВОРЕНО

Режија: Андреј Цветановски

НУ Театар Комедија – Скопје

Oфицијална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претставата

ПETOK | 14 јуни

11:00
Место: Фоаје на Центар за култура „Марко Цепенков“
СОНОТ НА МОДЕРНАТА ДРАМА
Презентација на Македонскиот центар на ИТИ

19:30
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“

СТРАНЦИ

Режија: Нела Витошевиќ

НУ Драмски театар – Скопје

Oфицијална програма

Разговори на тркалезна маса по завршувањето на претставата

 

 

23:00
Сцена: Театар „Војдан Чернодрински“
УКИМ – Факултет за драмски уметности Скопје
АЗИС или СВАДБАТА ШТО ГО СПАСИ ЗАПАДОТ
Дипломска претстава на студентите во класата на проф.м-р Рефет Абази и доц.м-р Хисмет Рамадани

Придружна програма

САБОТА | 15 јуни 2019

12:00
Место: Фоаје на Центар за култура „Марко Цепенков“
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА
Соопштување на одлуката на оценувачката комисија

19:30
Сцена: Центар за култура „Марко Цепенков“
СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ
Доделување на наградите

Претстава во чест на наградените

Дејан Дуковски
СИЛЈАН ШТРКОТ ШАНЦА

Режија: Срѓан Јаниќијевиќ

НУ МНТ – Скопје